tirsdag 24. februar 2009

Jobbhelg!

Hvor skal jeg begynne? Dette har vart en spennende helg!
Denne helgen hadde vi fatt ordnet oss opplegg to forskjellige steder...derfor endte vi opp med a dele oss for a fa mest mulig ut av det. Thea og Anne Kristine dro til Lachixila pa et bondeseminar og jeg og Anniken dro til to sma puebloer (landsbyer) oppe i fjellene. Jeg og Anniken startet tidlig fredag morgen 06.30. Etter ett par timer med svingete og humpete veier kom vi frem til Yalalag. Her motte vi en representant fra organisasjonen BARCA (som har hjulpet oss en del), en sot liten dame. Hun tok oss forst med til kirken i byen, hvor vi motte en bonde som ogsa jobbet som frivillig i kirken. Vi endte opp med et spontant intervju forran pa kirkeplassen. Etter dette tok vi en minitaxi (tuk tuk lignende) med tre hjul litt ut fra byen...gikk et kvarter, for vi kom frem til jobbende mennesker midt i fantastiske naturomgivelser. Her fikk vi se hvordan en lagde panela (naturlig sukker) fra sukkerror pa ordentlig tradisjonell mate. Vi fikk servert saften som ble presset ut av rorene (veldig sott) og fikk med oss en ferdig panela da vi gikk. Anniken fikk til og med provd seg pa den manuelle "pressemaskinen".

Etter lang venting pa bussen til neste pueblo som aldri kom, tok vi neste som var fremme i Villa Alta kl. 03.00. Her ble vi mott av Nieves og Jorge, et par pa var alder. Veldig sote! Vi fikk rom hos tanten til Jorge. Etter en halvtimes sovn ble vi vekket kl. 04.00 av ikke annet enn kirkeklokker!!!!! Tett etterfulgt av messe pa hoytalere - kl. 07.00 reklame fra helsestasjonen i byen om vasking av hender og hygiene og deretter spilling av korpsmusikk av full hals frem til hvertfall 11.00 da vi motte de andre til frokost! Katolisme og korpsmusikk star sterkt pa landsbygda her har vi erfart.

Ettersom bondene jobber pa jorda om dagen fikk vi tid til litt kos for intevjuer pa kvelden. Nieves og Jorge tok oss med ned i dalen til en elv der vi fikk vasset litt og slappet av. Utrolig vakker natur! Etter et par intervjuer pa kvelden dro vi til en pueblo et stykke unna pa fest! Hele byen var med pa moroa.... Mezcal (noe lignende tequila), orkestermusikk, boder med mat og spill og raketter. Etter et sykt fint rakett"show" var det tid for dans. Der jeg selvfolgelig fikk provd meg! Denne tradisjonelle dansen ble selvfolgelig danset etter korpsmusikk og alt som inngikk av dansesteg var tripping....ikke mer avansert enn dette! Man sto og trippet slik to og to i 10-15 minutter for korpset startet en ny lat...en nesten identisk ny lat faktisk! hmmm...merkelige greier spor du meg!

Dagen etter vaknet vi opp til take, kulde og posende regn... Anniken som bare hadde toysko med, improviserte og lagde seg "gummistovler" og "paraply" av plastposer. Dagen var en kald fornoyelse med renskriving av gardsdagens intervjuer og en ny runde med to nye bonder pa kvelden. Pa det ene intervjuet fikk vi servert aguardiente, en type likor som de produserte av sukkerror. Pa kvelden satt vi alle fire pa et hjemmekjokken og drakk melk med ris (risengrynsgrot i flytende form) for vi tok en tidlig kveld. Bussen gikk kl 05.00 dagen etter... 5 timer ventet oss med frysing, svinger og humper!!

Alt i alt har dette vart en utrolig larerik og morsom tur. Vi har igjen vart veldig heldige med mennesker vi har mott. Vi har fatt muligheten til a komme tettere innpa kulturen og fatt et narmere syn pa hvordan flere meksikanere har det og hvordan de bor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar